miércoles, 12 de agosto de 2009

L´art de la ceràmica

Posted by Picasa

L´ART DE MODELAR EL FANG

Seguint la costum de anar a caminar cada dia de bon matí, sempre amb la camera de fotos al costat, i el bloc de notes i bolígraf dins la butxaca. L´altre dia passant per es Camí d´en Guixó i, fitxant la meva atenció a l´anunciat de l´entrada des Molí d´en Xoriguer: “ Es Fangueti, “ s´em va ocórrer pitjar el timbre, amb l´afany de sabre que hi havia darrera aquell anunciat.

Molt amablement, vaig ser atès per na Bàrbara Pons i na Joana Muñoz, dues artistes en modelar el fang, que m´ensenyaren el taller i els secrets de la ceràmica, un art ben arrelat aquí i amb molts seguidors a Menorca.

Es Molí d´en Xoriguer, és una construcció del segle XVIII, un molí de vent d´aquella època, on molien el blat per fer farina. Avui en una de les dependències, hi podem veure una exposició de ceràmiques, que demostren la creativitat i estil molt peculiars de les esmentades artistes.

A un annexà hi ha el taller on la inspiració es converteix, amb formes i colors, peces úniques, que transmeten quasi màgia.

Na Bàrbara, està graduada en Arts Aplicades, especialitat de ceràmica artística. Amb estudis realitzats a l´escola Massana i Llotge de Barcelona.

Na Joana, posseeix la Carta de Mestre Artesà, atorgada pel Govern Balear.

Des de 1995, les dues treballen la ceràmica, amb les tècniques tradicionals del fang, modelant en cada peça, el seu propi estil, creant col.leccions de peces úniques, treballant també per encàrrec.

Treballen amb argila d´alta temperatura, que fan dur expressament de Catalunya i que un cop ha passat per les seves mans, es converteix amb art personalitzat i de inspiració illenca.

Les peces un cop tenen la forma definitiva, es deixen reposar, per desprès ser cuites al forn, a una temperatura de 980º. Passat aquest procés, se procedeix a la decoració i esmaltat, per passar un altre cop pel forn, a 1250º on s´acaba el procés, quedant enllestides per ser exposades i posades al mercat.

Les ceràmiques de Es Fangueti, estan de venta directe en l´expocició del taller, com també en botigues especialitzades i mercats artesans, tant a Menorca i Mallorca, com a Barcelona i Madrid. Un producte possessionat, dins el mercat competent.

El 2004 participen en una exposició col.lectiva a Binisafullet Sant Lluis. El mateix any, obtenen el Primer Premi a la millor obre contemporània i premi al millor stan, en la Fira del Centre Artesanal des Mercadal.

Enguany una vegada més, Es Fangueti, estarà present, en una exposició de peces úniques, a la sala d´exposicions del Centre d´Artesania de Menorca, ubicat als antics quarters des Mercadal. Una exposició que es fa conjuntament, amb la dissenyadora i joiera Mariona Piris de Ciutadella. Exposició que romandrà oberta de dia 10 d´agost fins el 6 de setembre.

Es Fangueti, te reconeguda la marca de qualitat i garantia, Artesania de Menorca. Un distintiu que certifica la autenticitat del producte, avalat per el Consell Insular de Menorca, amb el registre de marca corresponent.

A la vegada que aprofito les meves caminades, per conèixer les coses de ca nostre, vull permetrem de compartir amb vosaltres les meves experiències, i dir-vos que, de dilluns a divendres, i de 10 q 13 h. el taller és obert sempre amb visites concertades. Una oportunitat per conèixer l´art de treballar el fang.

Toni Olives Camps

miércoles, 5 de agosto de 2009

Orgue de Santa Maria

 
Posted by Picasa

Orgue de Santa Maria

 
Posted by Picasa

MITJA HORA DE BONA MÚSICA

Quan sortim a fora, solem valorar molt aquelles coses que veiem i, és que sovint tenim clar on volem anar i que volem veure o visitar...museus, monuments, catedrals etc. i, ja esta be que ho facem, perquè si és així per qualque cosa serà.

El que me interpel-la però, és que aquí a Menorca tenim coses meravelloses, que a vegades no les sabem valorar o si més no, no ho demostrem i que tampoc les sabem donar a conèixer.

Un dia d´aquets de calor i xafogor que ens aporta l´estiu, a mig mati baixava per sa Costa de sa Plaça – Hannover -, i vaig quedar impressionat de la gran gentada que anava amunt i avall, fins hi tot sorprès, degut al poc moviment turístic d´eguany. De seguida me vaig adonar de que hi havia un creuer amarrat al port, i això potser era el motiu de més moviment de gent en aquella hora.

De sobte vaig pensar que en aquells moments, es donava un concert d´orge a Santa Maria. Aquests petits concerts que es donen a diari sembla ser, que expressament per els turistes en la temporada d´estiu. De sobte em vingueren al cap uns interrogants: Estarà el corrent aquesta gernació, de que a pocs metres s´està donant un concert d´orge ? Marxaran sabent que a Menorca tenim uns dels orgues millors d´Europa ? Estem segurs que es fa enfocat a n´es turistes? o, potser ningú els hi haurà informat... ?

I és que tenim a Maó un orgue monumental, excepcional, una vertadera joia que hem de valorar i donar a conèixer. Un orgue construït entre el 1807 i 1810, per l´organer suïs Johan Kybutz, un instrument, d´una qualitat extraordinària, tan instrumental com artística. Un orgue d´un potencial musical infinit. Consta de 3006 tubs metàl·lics més 197 de fusta, amb una sonoritat que captiva els melòmans més exigents.

De dilluns a dissabte de 11.30 a 12 h. l´organista Tomé Olives, organista maonès titular de la Catedral de Ciutadella de Menorca, imparteix aquest breus concerts, en que es pot descobrir, la majestuositat i característiques d´aquest instrument.

Un d´aquest matins hi vaig assistir, amb l´intenció de fer unes fotos, mentre prestava atenció a les peces que l´oganista anava executant de diferents compositors, una vertadera teràpia contra l´estrés, un regal per l´esperit, una manera com diríem “de carregar piles”. Ja ho sabeu, si a mig mati podeu fer un respir, enlloc estareu millor que escoltant mitja hora de bona música, i si hi acompanyeu qualcu, segur que us agrairà de debò.

Hauríem d´aprofitar la temporada estiuenca, quan ens visiten amics o familiars de fora, per acompanyant-los a alguns d´aquests concerts, valorant i donant a conèixer allò que tenim a casa nostre, que val la pena de assaborir, i compartir amb els altres.

Per els turistes... penso que cap dels qui ens visiten, hauria de marxar sense saber, que aquí tenim aquest extraordinari instrument. Turoperadors, agencies de viatges, hotels... els mateixos creuers, haurien d´estar informats i informar, sobre aquest concerts matinals a través de tríptics, o cartells informatius.

Crec que val la pena que coneguem nosaltres el que tenim a ca nostre, que ho valorem i estimem, i que ho sapiguem donar a conèixer. A als turistes, no els vulguem vendre només sol i platges, sinó també cultura; música, folklore i tradicions i així s´emportin un bon record del seu pas i estança per Menorca.

Toni Olives Camps