viernes, 17 de febrero de 2012

jueves, 16 de febrero de 2012

De ca nostra


Tot és blanc als casolans,
parets, trespols i teulades,
només són negres els ulls,
de ses al.lotes galanes. (Joan Timoner).

Arquitectura menorquina...



jueves, 9 de febrero de 2012





De ca nostra

Publicat en es diari Menorca 8-2-2012


CERVESA DE SANT CLIMENT

Haver nascut a Sant Climent i anys enrere haver viscut en Es Moli de Foc, era de visita obligada per sa meva part, per conèixer la cervesa que allà s'elabora d'ençà fa un any. Es Molí de Foc l’he vist en ple funcionament quan antany en Nofre, es moliner, molia el blat dels pagesos de les rodalies.
Avui Es Molí de Foc es un restaurant ben conegut on a l'annex que abans era una cotxeria, avui s'ha convertit en una cerveseria, equipada amb la tecnologia mes puntera ( maquinaria Kaspar Schultz de Bamberg, Alemanya de lo mes avançat que hi ha).
Em va rebre Vicent Vila Pla propietari de la cerveseria, amb molta amabilitat i amb una interessant conversa m'introduí dins el món de la seva cervesa, tot explicant-me els seus somnis fets realitats. Vicent després de molt viatjar, visitar moltes cerveseries i entrar en contacte amb mestres cervesers i professionals com Julius Jung, Felix Nicolau i bons amics com Grahame Pearce, decideix fabricar la seva pròpia cervesa.
La cervesa que fabrica Vicent es un producte cent per cent natural, fet a partir d'aigua descalcificada, osmotitzada i despres mineralitzada segons la recepta de cervesa que es vol fer, malta, llúpols i llevats. La malta es bull per decocció a diferents temperatures, s'ha comença a 50º per extreure els midons, desprès s’augmenta la temperatura a 64º per extreure els sucres i s'acaba a 74º a on s'extrauen les proteïnes.
Seguidament es passa per un filtrat i se li dona un altra bullida a 100º on se li afegeix els llúpols que li donaran el sabor i l'amargor a la futura cervesa. A continuació s'oxigena el most i es passa per un abaltidor de temperatura per davallar el most a 9º que serà la temperatura que es mantindrà al llarg dels vuit dies que durarà la fermentació. Desprès es passa als depòsits de maduració a on al llarg de quatre setmanes s'acabarà de fer la cervesa.
La cerveseria està preparada per elaborar dos mil litres de cervesa diaris, no obstant en aquests moments es produeixen només uns quatre mil litres mensuals tant en bòtil com en barril. En un futur es pensa fer una producció mes extensa degut a l’èxit que ha tingut aquest elixir artesà fet a Sant Climent, cervesa Made in Menorca. Podem dir idò, que Sant Climent te el primer “brew pub” de Menorca on es fabrica i es pot consumir in situ, una de les millors cerveses.
Un detall a tenir en conte és que l'aigua que s'utilitza per a refredar el most, es reciclada i reutilitzada a una temperatura de 85º per a la posterior neteja de la maquinaria.
Vicent fabrica en l'actualitat tres tipus de cervesa sense pasteuritzar, el que permet mantenir totes les propietats naturals i sabors peculiars de cadascuna. A la cerveseria de Es Molí de Foc podem assaborir una LAGER al mes pur estil alemany, una BIERE BLANCHE, cervesa de blat al estil belga i una BRONW ALE d'alta fermentació al mes pur estil britànic. De la cervesa del poble de Sant Climent, -la d'en Vicent Vila-, podem dir que cada tipus te la seva història i part
sentimental amb una dedicatòria personal: la lager en record de Grahame Pearce y la bronw ale a l'amic Natale Sciamanna.
Una cervesa que en provar-la un no es pot resistir a repetir, amb l'aperitiu, amb el dinar, a tot hora un autentic luxe per al paladar...
En Vicent desborda de satisfacció quan diu que el que un dia va ser un somni, avui s'ha fet realitat. I és que un emprenedor sempre arrisca i es ben lògic que s'alegri quan veu aparèixer els fluits. Alegria que comparteixo amb ell com santclimenter que som, al poder xerrar de la cervesa del meu poble.


Toni Olives

jueves, 2 de febrero de 2012

Líquens


Els líquens estan constituïts per alguns fongs, amb una perfecte simbiosi que els reporta beneficis amb dos.