domingo, 19 de julio de 2009

VI DE BINIFADET. UN REFERENT FORA DE MENORCA

El vi a Menorca va tenir el màxim apogeu, en el s. XVIII quan l´armada anglesa s´abastia al Port de Maó dels vins menorquins. A finals del s. XIX les plagues de l´oïdi la la fil.loxera, varen acabar mica en mica amb les vinyes de Menorca.

Avui ja son un grapat de amants de la vinya i el bon vi, que l´estan recuperant en varis llocs de l´Illa, en recerca d´una nova alternativa de productivitat.

Parlar de vins, és matèria que correspon als enòlegs i els entesos. Però com amant del bon vi i sobre tot dels productes de la nostre terra, m´atravesc a fer-ho.

Va ser a través de la passada Fira del Camp a Alaior, que vaig descobrir el vi de Binifadet. Pocs dies desprès acudia a la bodega, on vaig tenir la oportunitat de degustar la gamma dels seus vins, comprovant la seva qualitat i excel·lència.

Ara fa unes setmanes acudia novament a la bodega de Binifadet, amb la camera de fotos, bolígraf i bloc en ma, amb l´objectiu de adquirí una més ampla informació. Informació que molt amablement vaig rebre, del mateix propietari de la bodega, en Carles Anglés, mentre novament tenia l´oportunitat de degustar els seus vins.

L´origen d´aquest vins que ja tenen un nom i un lloc en el mercat, es remunta a una plantació familiar a Son Perruquet, a partir de la qual va anant seleccionat els ceps, que avui ocupen una extensió de 8 hectàrees de producció, i en que mentes tant continua plantant vinya.

La plantació es va iniciar en 1979 a partir de ceps seleccionats i adaptats a la climatologia illenca. Els ceps estan plantats damunt terreny mares i terra vermella. Un sol molt adequat per la producció del raïm.

La vinya esta plantada dins les clàssiques tanques envoltades de paret seca, que protegeix els ceps de les ventades, sobre tot de la tramuntana.

El maig del 2004 es va inaugurar la bodega, dissenyada per el conegut arquitecte Lluís Vives. Unes modernes instal.lacions, on en la part superior sa procedeix a la elaboració dels vins, per passar desprès a la bodega, on segueix el seu procés en bocois. És a partir d´aquí que surten al mercat, els primers vins de Binifadet.

Hi ha un fet a destacar, i és la presentació de les botelles, amb unes etiquetes dissenyades per Jordi Duró, emprant la tipografia dels tampons que s´utilitzaven en el Teatre del Liceu de Barcelona, per imprimir els cartells de l´òpera a principis de segle.

Avui si visiteu la Bodega, us trobareu amb 40 quadres corresponents a altres tants pintors, que fan al.legoria cadascun amb el seu estil i característiques, a la cultura del vi.

Avén degustat els vins de Binifadet, destacaria el darrer Merlot Jove que ha sortit aquest any al mercat. Un vi que no ha passat per bocois, amb un aroma intens i afruitat, molt amable i agradable al paladar. Un Muscat Dolç, que pot ser un daler per acompanyar uns bons postres. El darrer d´atiqueta verda es manté un temps en bocois abans de ser embotellat. Un espumós, considerat per els experts com un “ xampanyet excepcional “ . Un autèntic Brut Rosat, per acompanyar els millors plats.

Però el rei dels vi de Binifadet, és el Chadonnay, que ha passat la prova del comitè de cata Vi+Gastronimia i que figura a la guia d´entre el 300 escollits. Vi que esta catalogat d´intre els 10 primers dels blancs. Per adonar-te de que aquest és un bon vi, no cal ser un expert, basta respirar-lo, deixar penetrar el seu aroma, i sentir la frescor i sabor a la boca.

Cahdonnay Binifadet, és present a la majoria de restaurants de Menorca, però podem dir: que ha triomfat fora de la nostre Illa i en un lloc ben destacat. Aquests vi es a la carta del Bulli, propietat de Ferran Adrià, un restaurant, que és considerat com el millor del mon, on aquest vi és un bon referent de Menorca. Lucas Paya, somelier del Bulli, el qualifica d´excel.lent i descriu Menorca com “una zona emergent amb ganes de fer un bon vi”.

Mentre recorria les instal.lacions de la bodega, pensava en que sortir de viatge visitar qualque bodega de renom, sol ser freqüent per els amants del bon vi i que, a lo millor hi ha un gran desconeixement de les que tenim a Menorca.

És per això, que crec que anar a veure la Bodega de Binifadet , és quasi un visita obligada per els menorquins, per poder valorar el que tenim, que res te que envejar amb lo de fora.

La Bodega es pot visitar de dilluns a dissabte; una visita idònia per fer amb els amics o amb família. Fer una visita a les instal.lacions, degustar els vins per fer una bona elecció i donar un tomb per la vinya, és la meva recomanació personal.

Visitar Binifadet en aquests moments, és trobar-se també amb un exposició de 40 pintures, d´altres tants artistes pintors, d´una gran qualitat, tots fent al-legoria a la vinya i el vi, blasmant cadascun amb el seu estil i peculiaritat pròpies; lligant així art i cultura amb el vi.

Pels amants i entesos de la pintura, diré que només per veure les obres exposades que hi ha en aquests moments en les esmentades instal.lacions, ja val la pena per fer-hi una visita. No diré noms perquè 40 son molts, però dir-vos que tots son importants menorquins coneguts, menys 10 que son de fora, excel·lents artistes de la pintura.

Si us animeu, amb la copa amb la ma us dic ¡ Salut !

Toni Olives Camps

2 comentarios: