martes, 22 de junio de 2010

ELS LÍQUENS I LA SEVA DIVERSITAT

Publicat en el Diari Menorca 18/6/2010

Dins les activitats de Primavera, que organitza el Parc Natural de s´Albufera des Grau. El passat dissabte dia 12 vàrem descobrir el món dels líquens, guiats d´uns experta en la matèria.

Va ser la biòloga Estela Seriñá, professora de la Universitat Complutense de Madrid, qui ens donar una xerrada acompanyada d´un PowerPoint, sobre el que son i, la varietat dels líquens, tan abundants aquí a Menorca i, amb unes 20.000 espècies diferents arreu del mon.

Va ser així que ens vàrem assabentar de que tot i que els líquens semblen uns elements secs, son vius formats per la associació de fons i algues. Una simbiosi que beneficia les dos parts; les algues realitzen la fotosíntesis que proporcionen matèria orgànica als fongs i els fongs capturen aigua i sals minerals del medi allà on se troben que per sec que sigui sempre dona protecció a l´alga evitant la dessecació.

Vàrem poder veure i classificar varis tipus de líquens, com els crustacis que viuen aferrats a les pedres o les roques. Els foliosos que ho fan sobre roques i rames. Els fruticulosos, que ho fan sobre rames i en forma de petites plantes.

Vist el PowerPoint i rebuda la classe de n´Estela, amb una petita excursió i previstos de lupes vàrem anar descobrir i observar una bona varietat del líquens molts del quals no ens i fitxem a simple vista. De retorn al Centre de Recepció del Parc vàrem observar les diferents característiques i components de diferents líquens, a partir de talls transversals en ells i observats a traves del microscopi.

També vàrem conèixer les diverses utilitats que tenen els líquens, que son tant diverses com alimentació humana i animal, perfumeria i cosmètica, dins el camp de la medicina, com també tintes o colorants... Hi ha suposicions va dir, de que el manà que surt com aliment en l´Antic Testament fos una espècie de liquen, que amb la banyadura es tornés com esponjós i fos comestible.

També ens va aclarir un concepte per molts equivocat, de quant veiem un arbre mort tot ple de líquens, pensant que son aquests qui l´han mort. Els líquens va dir, no maten els arbres, sinó que aquest proliferen una vagada que els arbres estan morts, perquè en no tenir fulles reben més llum de l´entorn.

Un tema força interessant donat la gran quantitat de líquens que tenim a Menorca, que ben segurs mirarem i observarem més detingudament, tot apreciant la seva complexitat i bellesa. Tot això gràcies a n´Estela Seriñá i als monitors del Parc Natural de s´Albufera des Grau, que amb aquesta activitat divulgativa i pedagògica una vegada més ens han ajudat a conèixer un poc més l´entorn del nostre medi ambient Una bona activat de Educació Medi ambiental.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario