viernes, 2 de julio de 2010

SA MEL ÉS BONA: PERÒ SES ABELLES PIQUEN

Publicat en el Diari Menorca 30-6-2010

Ses abelles piquen si t’hi acostes demés o les manipules, pel que els apicultors es ben protegeixen a l´hora de vigilar la evolució de la producció de mel o de recollir-la.

En la meva afecció a la fotografia, sempre busco noves oportunitats i novetats per a fer fotos. Va ser així que acompanyat d´en Llorenç Riera, un apicultor amb uns 40 anys d´experiència, vaig poder accedir i veure ben d´aprop el mon de les abelles. Lo primer va ser posar-nos una vestimenta protectora, amb una mena d´espillera per poder veure, tot ben tancat amb una cremallera perquè no pugui entrar cap abella. Unes botes i polaines i uns bons guants, sa pinta era com de dos astronautes.

Un cop vestits en Llorenç va prepara fullaraca de pi que va encendre en un aparell nomenat fumador, que serveix per fer fum a les abelles i espantar-les un poc.

En apropar-nos on hi te els casetes d´abelles, el primer que vàrem trobar va ser un eixam, aferrat a les branques d´una mata. L´eixam és una colònia d´abelles surt d´una caseta amb la reina vella, que ha estat substituïda per una de jove.

En Llorenç va començar a destapar casetes, per observar el bon estat i ritme de feina de les abelles, mentre jo vaig aprofitar me fer la meva secció de fotos. Mai havia vist tantes abelles juntes, tot un espectacle en un món desconegut per mi fins aquell moment.

En Llorens me va treure algun quadre amb la bresca, on vaig poder observar on hi dipositen els ous que es converteixen en larves i abelles, i també on hi dipositen la mel.

Vaig aprendre que la reina un cop fecundada per el “bagot”, - l´abella mascle -, diposita els ous en algunes caselles de la bresca, - uns petits tubs polièdrics de cera, que lo mateix serveixen per la reproducció de les cries que per fer la mel.

Els ous fecundats de la reina en surten les abelles, si les larves han estat alimentades amb jalea real en surten reines, sinó abelles normals. I si els ous no han estat fecundat en surten els “bagost” o abelles mascles.

La feina de les abelles és diversa, fan cera, construeixen les bresques, les netegen desprès de que surten les cries i fan la mels. La mel prové de la succió que fan del nèctar de les flors, que un cop dins l´abdomen de la abella, es mescla amb unes encimes, i és dipositada dins les caselles de la bresca i segellada perquè la mel no surti.

Hi ha varies castes de mel segons procedeix d´un tipus de flors “monofloral” o de moltes “multifloral” o mil flors. També segons de les flors d´on precedeix te un sabor diferent. La mel de Menorca està catalogada com una de les millors del món. La que comercialitza en Llorenç va obtenir un premi en la Fira Balear de Llubí 2088, i s´en va fer ressò una revista francesa, tot un reconeixement a la seva feina danys d´experiència dins el camp de la apicultura.

Aquesta experiència no la oblidaré, la meva camera de fotos en moments estava coberta de d´un pilot d´abelles tantes que pareixia un petit eixam, però gràcies a la vestiment protectora ni un sol pic, així que m’hi apunto per un altre tanda com aquesta.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario