miércoles, 12 de agosto de 2009

L´ART DE MODELAR EL FANG

Seguint la costum de anar a caminar cada dia de bon matí, sempre amb la camera de fotos al costat, i el bloc de notes i bolígraf dins la butxaca. L´altre dia passant per es Camí d´en Guixó i, fitxant la meva atenció a l´anunciat de l´entrada des Molí d´en Xoriguer: “ Es Fangueti, “ s´em va ocórrer pitjar el timbre, amb l´afany de sabre que hi havia darrera aquell anunciat.

Molt amablement, vaig ser atès per na Bàrbara Pons i na Joana Muñoz, dues artistes en modelar el fang, que m´ensenyaren el taller i els secrets de la ceràmica, un art ben arrelat aquí i amb molts seguidors a Menorca.

Es Molí d´en Xoriguer, és una construcció del segle XVIII, un molí de vent d´aquella època, on molien el blat per fer farina. Avui en una de les dependències, hi podem veure una exposició de ceràmiques, que demostren la creativitat i estil molt peculiars de les esmentades artistes.

A un annexà hi ha el taller on la inspiració es converteix, amb formes i colors, peces úniques, que transmeten quasi màgia.

Na Bàrbara, està graduada en Arts Aplicades, especialitat de ceràmica artística. Amb estudis realitzats a l´escola Massana i Llotge de Barcelona.

Na Joana, posseeix la Carta de Mestre Artesà, atorgada pel Govern Balear.

Des de 1995, les dues treballen la ceràmica, amb les tècniques tradicionals del fang, modelant en cada peça, el seu propi estil, creant col.leccions de peces úniques, treballant també per encàrrec.

Treballen amb argila d´alta temperatura, que fan dur expressament de Catalunya i que un cop ha passat per les seves mans, es converteix amb art personalitzat i de inspiració illenca.

Les peces un cop tenen la forma definitiva, es deixen reposar, per desprès ser cuites al forn, a una temperatura de 980º. Passat aquest procés, se procedeix a la decoració i esmaltat, per passar un altre cop pel forn, a 1250º on s´acaba el procés, quedant enllestides per ser exposades i posades al mercat.

Les ceràmiques de Es Fangueti, estan de venta directe en l´expocició del taller, com també en botigues especialitzades i mercats artesans, tant a Menorca i Mallorca, com a Barcelona i Madrid. Un producte possessionat, dins el mercat competent.

El 2004 participen en una exposició col.lectiva a Binisafullet Sant Lluis. El mateix any, obtenen el Primer Premi a la millor obre contemporània i premi al millor stan, en la Fira del Centre Artesanal des Mercadal.

Enguany una vegada més, Es Fangueti, estarà present, en una exposició de peces úniques, a la sala d´exposicions del Centre d´Artesania de Menorca, ubicat als antics quarters des Mercadal. Una exposició que es fa conjuntament, amb la dissenyadora i joiera Mariona Piris de Ciutadella. Exposició que romandrà oberta de dia 10 d´agost fins el 6 de setembre.

Es Fangueti, te reconeguda la marca de qualitat i garantia, Artesania de Menorca. Un distintiu que certifica la autenticitat del producte, avalat per el Consell Insular de Menorca, amb el registre de marca corresponent.

A la vegada que aprofito les meves caminades, per conèixer les coses de ca nostre, vull permetrem de compartir amb vosaltres les meves experiències, i dir-vos que, de dilluns a divendres, i de 10 q 13 h. el taller és obert sempre amb visites concertades. Una oportunitat per conèixer l´art de treballar el fang.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario