miércoles, 5 de agosto de 2009

MITJA HORA DE BONA MÚSICA

Quan sortim a fora, solem valorar molt aquelles coses que veiem i, és que sovint tenim clar on volem anar i que volem veure o visitar...museus, monuments, catedrals etc. i, ja esta be que ho facem, perquè si és així per qualque cosa serà.

El que me interpel-la però, és que aquí a Menorca tenim coses meravelloses, que a vegades no les sabem valorar o si més no, no ho demostrem i que tampoc les sabem donar a conèixer.

Un dia d´aquets de calor i xafogor que ens aporta l´estiu, a mig mati baixava per sa Costa de sa Plaça – Hannover -, i vaig quedar impressionat de la gran gentada que anava amunt i avall, fins hi tot sorprès, degut al poc moviment turístic d´eguany. De seguida me vaig adonar de que hi havia un creuer amarrat al port, i això potser era el motiu de més moviment de gent en aquella hora.

De sobte vaig pensar que en aquells moments, es donava un concert d´orge a Santa Maria. Aquests petits concerts que es donen a diari sembla ser, que expressament per els turistes en la temporada d´estiu. De sobte em vingueren al cap uns interrogants: Estarà el corrent aquesta gernació, de que a pocs metres s´està donant un concert d´orge ? Marxaran sabent que a Menorca tenim uns dels orgues millors d´Europa ? Estem segurs que es fa enfocat a n´es turistes? o, potser ningú els hi haurà informat... ?

I és que tenim a Maó un orgue monumental, excepcional, una vertadera joia que hem de valorar i donar a conèixer. Un orgue construït entre el 1807 i 1810, per l´organer suïs Johan Kybutz, un instrument, d´una qualitat extraordinària, tan instrumental com artística. Un orgue d´un potencial musical infinit. Consta de 3006 tubs metàl·lics més 197 de fusta, amb una sonoritat que captiva els melòmans més exigents.

De dilluns a dissabte de 11.30 a 12 h. l´organista Tomé Olives, organista maonès titular de la Catedral de Ciutadella de Menorca, imparteix aquest breus concerts, en que es pot descobrir, la majestuositat i característiques d´aquest instrument.

Un d´aquest matins hi vaig assistir, amb l´intenció de fer unes fotos, mentre prestava atenció a les peces que l´oganista anava executant de diferents compositors, una vertadera teràpia contra l´estrés, un regal per l´esperit, una manera com diríem “de carregar piles”. Ja ho sabeu, si a mig mati podeu fer un respir, enlloc estareu millor que escoltant mitja hora de bona música, i si hi acompanyeu qualcu, segur que us agrairà de debò.

Hauríem d´aprofitar la temporada estiuenca, quan ens visiten amics o familiars de fora, per acompanyant-los a alguns d´aquests concerts, valorant i donant a conèixer allò que tenim a casa nostre, que val la pena de assaborir, i compartir amb els altres.

Per els turistes... penso que cap dels qui ens visiten, hauria de marxar sense saber, que aquí tenim aquest extraordinari instrument. Turoperadors, agencies de viatges, hotels... els mateixos creuers, haurien d´estar informats i informar, sobre aquest concerts matinals a través de tríptics, o cartells informatius.

Crec que val la pena que coneguem nosaltres el que tenim a ca nostre, que ho valorem i estimem, i que ho sapiguem donar a conèixer. A als turistes, no els vulguem vendre només sol i platges, sinó també cultura; música, folklore i tradicions i així s´emportin un bon record del seu pas i estança per Menorca.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario