martes, 10 de enero de 2012

De ca nostra

Publicat en el Diari Menorca 10-01-2012


L’OFICI D´ARADER
Després del parèntesis de les fetes i encetat un nou any, estic disposat a continuar amb tots vosaltres, els qui us agraden els productes i les coses de ca nostra. Per començar ho he fet, visitant a n´Ovidi Pons Triay, un jove arader que s’inicià en aquest ofici artesà fa 12 anys i en fa 3 que s’establí pel seu compte, muntant el seu propi obrador, n´Ovidi esta en possessió de sa Carta d´Arader Artesà Nº 428 i es dedica sobre tot, a dissenyar i confeccionar autèntiques peces d’art.
L’ofici d´arader o l’art de treballar la llenya, es remunta molts anys enrere a Menorca, i va estar en ple apogeu mentre els pagesos llauraven sa terra amb arades junyides a una colla de bous o de bísties de cabestre. En aquella època els araders feien arades, esterrossadors, forques per ventar sa palla a ses eres, barreres de tanques i mànecs de càvec entre d’altres estris... En mecanitzar-se l camp amb l’entrada dels tractors i motocultors, aquest ofici va anar decadent tot i així, continuen treballant aquest ofici mantenint la tradició, varis araders a Menorca.
En el cas concret de n´Ovidi, ell fa qualque barrera, arrambadors i mànecs de càvecs, en aquest moment esta reconstruint un d’aquests carros dels que empraven el pagesos i carreters d’antany, també ha fet recentment una arada, però això no deixen de ser capricis o gustos de gent que els hi agraden les coses antigues i les tenen com a peces de museu. Com peces de museu son també les eines que empraven els araders d’antany com l´uixol, la destral de carejar, l’escarpra i la massa; la raspa o la serra de vestiment, el xerrac de dos i les barrines. Avui amb sa serra sinfin i sa maquina de cadena i es torn fa sa major part de sa feina.
N´Ovidi però, treu tota la seva vena artesana, treballant sa llenya sobre tot amb el torn on empre més de 30 castes de llenya algunes importades, que converteix amb peus de llums o llums de peus, canelobres, centres de taula, bols i cendres. Taules, cadires i tabalets, bastons... però el que més crida l’atenció son els bolígrafs i estilogràfiques amb cos llenya amb els corresponents estotjos. Objectes decoratius i de regal, de disseny propi.
N´Ovidi ha participat en 5 certàmens d’artesania a Menorca, en els que ha aconseguit 4 premis. VIII Premi d´Atesania de Menorca a la Millor Peça Tradicional el 2009. VI Premi d´Artesania de Menorca votació popular 2009. IX Fire d´Atesania de Menorca Millor Peça Contemporània 2010. X Fire Artesana de Menorca Millor Peça Tradicional 2011. Tot un record, però és que en veure les peces que surten de sa llenya que ha passat per ses mans de n´Ovidi, crec que gaire be totes es mereixen un premi.
N´Ovidi no refusa cap tipus de llenya, és més, escull una o altre segons l’objecte que vol crear i no us quedi cap dubte que el moleteja i en treu allò que ell vol, és un bon dissenyador i creador, una artista de la llenya. Alguns secrets també li vaig treure com que la llenya d’ullastre per obrar s’ha de tallar en la lluna vella de gener i agots, que la de l’alzina ha d´estar un temps amb remull amb aigua, o que les arrels o rabasses del bruc les fa bullir amb aigua durant unes hores, això fa que no esquerdi la llenya quan es treballa.
N´Ovidi és un jove emprenedor que ha optat per la innovació i nous dissenys dins un ofici tant tradicional a ca nostra com és l’ofici d´arader, dedicant-se a dissenyar i confeccionar objectes de decoració amb un estil molt peculiar i creatiu.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario