martes, 24 de enero de 2012

De ca nostra

Publicat en el diari Menorca 24.01.2012

CERVESA AMB SABOR MENORQUÍ

Emprenedors que optin i apostin per un nou producte, no deixa de ser un risc, una aventura; aventura però, que el cas den Pau Marquès ja esta donant els seus fruits. Pau Marquès forma part d’un grup de cinc socis, que un bon dia decidiren muntar una fabrica de cervesa. És la primera experiència cervesera elaborada 100% a Balears, una cervesa artesana, sense filtrar ni pasteuritzar, elaborada sense cap tipus d’additiu ni conservant. És una cervesa tipus “lager” en que utilitzen el prestigiós sistema Ale per elaborar-la.
Pau defineix el seu producte com una cervesa viva, ja que des de que molen el gra fins que és servida, aquesta ha anat evolucionant naturalment fins el resultat que els seus creadors buscaven: lleugera però amb cos, amb aromes , sabors frescos i tocs afruitats de llúpol i llevat.
Aquesta aventura den Pau i els seu companys, que arranca al febrer de 2010, a començament d’agost es posen a la venta els primers bòtils de cervesa “Illa”, amb presentació a tota Menorca en que també inaugura la fàbrica. Un esdeveniment molt intens, però emocionant, pel grup, amics i familiars.
Els elements que s’empren per elaborar la cervesa son aigua, malts, llúpol i llevat. Però és en la seva combinació i amb els diferents processos de fabricació, que s’aconsegueixen les infinites varietats que ens ofereix aquesta fantàstica beguda.
En la elaboració de la cervesa “Illa” empren es malt, o ordi malejat; l’ordi maltejat és el que ha passat per un procés mitjançant el qual primer s’humidifica, fins que comença a germinar i desprès es torra a diferents temperatures. Per logística i recursos. Ara coma ara aquest procés es realitza fora de Menorca, pel que en pau i companys adquireixen l’ordi ja maltejat, tot seguit el molen i comencen la elaboració artesanal de la seva a la seva petita fabrica.
Una vegada tenen el most fruit de la cocció de la mescla de malts d’ordi i blat tipus pilsner i carapils amb aigua de mineralització baixa, afegeixen l llúpol tipus saaz que li donarà el sabor i aromes que te aquesta cervesa. Passat el temps necessari, passen el most resultant a la zona de fermentació, on hi afegeixen els llevats tipus safale. Una setmana desprès, i desprès d´un control de densitat i acidesa, passa a ser embotellada, una a una, on s’hi afegirà un altre tipus de llevat aconseguint així una segona fermentació natural dins el propi bòtil. Aproximadament desprès d’un mes, la cervesa estarà apunt per ser servida i degustada; cervesa que te una capacitat de conservar-se durant un any aproximadament.
Segons en Pau anualment, la fàbrica pot arribar a produir uns 300.000 bòtils de 33cl. Tot i que aquesta producció va en funció de la demanda, cosa que cada dia va a més. A Menorca està funcionant molt bé, òbviament tot son gustos i la cervesa artesana és una mica diferent de les considerades cerveses industrials, més habituals i amb un cost infinitament inferior a la cervesa artesana. Una gran part de la producció s’exporta a la resta de les Illes i a Catalunya, on actualment s´està fent una gran promoció i és que donar a conèixer el nostres productes fora de Menorca, és vital i força important per la nostre economia en els temps que corren.
El tats de la cervesa Illa el podem descriure i apreciar com, d’un color ambarí lleugerament velat amb escuma blanca densa i cremosa. Un aroma suau on predominen les notes de cereal, llevat, llúpol, torrats; caramels suaus amb una fons de pega dolça i vainilla. Gust d´entada suau, densa, voluminosa amb una efervescència fina perfectament integrada amb un rertogust llarg i fresc amb tocs de regalèssia i fumats. Una cervesa amb sabor menorquí, que és un plaer pel paladar a qualsevol època de l’any, i dir perquè no, que tenim un altre producte de ca nostra del que ens podem enorgullir.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario