martes, 16 de febrero de 2010

SERVEIS MÍNIMS


Publicat en el Diari Menorca 15/02/2010

Recuperar el Camí de Cavalls, ha estat un repte i una lluita durant molts anys, per una gran majoria de menorquins, fins que a la fi, ho hem aconseguit. Ara només cal, dotar-lo d´uns servies mínims que permetin fer la volta a Menorca d´una tirada.

Me sembla molt encertada la idea, de considerar establir una ruta eqüestre, com oferta turística, donada la gran afecció que hi ha pels cavalls a Menorca. Però el que si és cert, és que tant si la ruta es fa a cavalls com a peu, el Camí de Cavalls s´ha de dotar d´uns serveis que facilitin el dur a terme les excursions.

És cert com s´apunta des d´algún col·lectiu, que a Menorca hi funcionen negocis d´agroturisme. Penso que son conceptes, ofertes i alternatives diferents, per arribar a un sector de turisme o usuaris més ample. Hi haurà aquells qui el seu poder adquisitiu li permetrà fer agroturisme i d´altres que només podran o preferiran, pernoctar a un “lloc”, o muntant una tenda, escollint fer el senderisme.

De fet el qui pretén fer la volta a s´Illa, el que necessita és al cap del dia poder pernoctar i descansar en algun lloc o muntant una tenda puntualment, i a poder ser, proveir-se aigua i alguns aliments per continuar.

Record anys enrera, quan els propietaris per on passava el Camí de Cavalls, el xermaven cada any fent-lo net de maleses, i el senyalaven amb emblanquinats de calç, per orientar els excursionistes, que sempre compraven algun formatge o sobrassada, però sobre tot es proveïen d´aigua. Senzillament això és el que necessita ni més ni manco qualsevol que vulgui fer aquesta ruta.

Si en algun tram no hi ha possibilitat de pernoctar en cap “lloc” , sí permetre pernoctar en sac de dormir i tenda. Pernoctar que no és el mateix que acampar, ja que només és muntar la tenda el vespre per aixecar-la al matí i continuar.

Si be es cert que els usuaris del Camí de Cavalls son gent respectuosa i que estima la natura, no estaria demés elaborar un document de bon us, amb unes normes o consells a seguir, en el moment d´emprendre la ruta. Tot i així estic segur, que els usuaris del Camí de Cavalls tant d´aqui com els qui ens visiten, no som dels de deixar deixalles, sinó que si troben una llauna un plàstic per terra, el recollim per dur-lo a on pertoca, el primer contenidor de fems que trobem. Si a partir d´ara oferim el Camí de Cavalls com una alternativa turística, aquesta haurà d´anar acompanyada dels complements necessaris, com també alguns contenidors de fems.

Recuperat el Camí de Cavalls, seria bo recuperar aquells “llocs”, edificis emblemàtics de mares i típics de Menorca. Aquelles cases de camp anys enrera habitades per la pagesia, avui algunes en runes, que es podrien explotar i oferir en posibiltat de lloguer; per setmanes, mesos o temporades... Un oferta per aquest que busquen el contacte amb la natura durant to l´any, tant per els illencs com pels turistes, revaloritzant a la vegada, aquesta part de camp abandonat.

Buscar noves alternatives, recuperar i oferir el que tenim, acompanyant amb els serveis necessaris.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario