jueves, 26 de agosto de 2010

IGUAL QUE ELS ALTRES NO!

Publicat en el Diari Menorac 20/8/2010
Amb freqüència pas per l’estació d’autobusos “Cavallitos” , i no puc fer de menys que mirar la típica construcció anglesa que hi ha, - els quarters de l’esplanada -, amb la seva senzilla però bella façana, tot un patrimoni que es necessari protegir. El miro però, amb preocupació, pensant quin serà el seu destí.
Record aquest quarter encara en ple funcionament; economat, farmàcia, capella, cos de guàrdia militar... Ara resta tancat, a la cua dels condemnats al oblit i, fins quan es mantindrà amb peus i amb bona presencia? Acut al meu pensament un “Antic Hospital Illa del Rei”, al que un poc més hi el deixen sense fonaments. Un “Hospital Cuesta Monereo”, un esquelet que és la vergonya del poble de Maó. Un “Hospital Verge del Toro”, que ja ha estat presa del vandalisme. Un “Quarter de Santiago”, que gaire be no se sap que fer amb ell... Me pregunto: li espera un destí similar a aquest emblemàtic edifici? No ho hauríem de permetre; posar un poc d’imaginació i no esperar que sigui massa tard i ens trobem amb un altre enderroc.
És un edifici prou ben situat, com per donar-li qualsevol utilitat social, un casal o espai d’oci per joves, que gaire ofertes no tenen. Sales d’exposicions... Museu d’arts i oficis; com eines d’oficis manuals d’antany, (dels ferrers, fusters, sabaters, pagesos etc.) biblioteca, escoles d’estiu... Son ocurrències meves, de ben segur però, que n’hi ha moltes més i millores. El que no pot ser, és que es tanquin les portes d’un edifici, perquè ha deixat de ser útil per les funcions per les quals va ser construït, i no se li busqui una utilitat alternativa i comportar a que s’esfondri.
Confio en que aquella entitat o entitats, que tinguin competència en aquest immoble, si no saben que fer amb ell, convoquin un concurs d’idees, que ben segur en sortiran moltes, ara, que encara hi som a temps!


Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario