domingo, 13 de marzo de 2011

Dia de...

Publicat en el Diari Menorca 13-3-2011
Dia de…
QUE HA CANVIAT AVUI EN EL MON DE LA DONA?
Estem avesats a celebrar dies de... el 8 de març celebrem el dia internacional de la dona. Perquè només aquest dia? Perquè no reivindicar els seus drets, reconeixement, respecte, i dignitat cada dia de l’any? Quin és avui el paper de la dona dins la societat? Dins la família...
Que ha canviat avui en el mon de la dona, en comparació a temps passats? Abans i dins la família tradicionals, l’home era el qui anava a treballar fora, i la dona es quedava a casa cuidant els fills i fent les feines de la llar; 16 hores o més treballant a casa sense cobrar ni estar assegurada.
Durant els segles XIX i XX, S’han donat dos grans revolucions. La primera la parella es casen lliurament i per amor; ja no son els pares qui arreglen els casaments per interessos i, les parelles es casen lliurament i per amor. Tot i així, en alguns països i cultures, encara avui son els pares qui elegeixen amb qui casar les seves filles; al•lotes de entre 15 i 17 anys per exemple, que les casen amb homes de 30 o 40 per interessos. Gràcies a Déu en el nostre mon occidental, home i dona es casen lliurament i per amor, i no hi ha cabuda per les imposicions.
La segona gran revolució i, que per cert ha canviat la vida de família, és l’accés de la dona al mon laboral remunerat, a poder gaudir de la seva pròpia nomina. Avui la dona treballa i aporta igual que l’home bens a casa, contribuint a l’economia familiar. Però es que edemes continua treballant a casa, amb el resultat que, treballa 8 hores remunerades i 8 sense nòmina. Segons els sindicats les tasques de la llar recauen un 70% sobre les dones, mentre un 30% recau en els homes. La dona ha guanyat amb drets, però encara li manca molt camí per estar equiparada amb l’home.
Potser hi manca un altre revolució a dur a terme que és la de el dret a la maternitat, dins la nostre societat avui i cada vegada més, la maternitat esta penalitzada. Aquella dona que vol tenir un fill s’ho pensa, perquè molt sovint quedar-se embarassada implica perdre el lloc de feina o, en tot cas, gaudir de 16 setmanes de baixa per maternitat que és el que la nostre legislació contempla. I perquè no un any com en altres països, mantenint el seu lloc de treball... Per altre banda la dona en accedir al mon laboral necessita estudiar, fer màsters, reciclatges... i, quan s´anadona compte, perd la oportunitat de tenir fills, de formar una família.

Si pretenem pertanyia a un país modern europeu, si volem ser una societat progressista, hem de facilitar la maternitat, fent que sigui compatible amb la promoció laboral de la dona, sinó ens trobarem amb un país cada cop més envellit.
Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario