jueves, 26 de mayo de 2011

De ca nostre...

Publicat en el Diari Menorca 23-5-2011


VINS DE QUALITAT

Amb s’idea de conèixer ses diferent bodegues que tenim a Menorca, - ja en conec algunes -, fa uns dies que vaig visitar sa de Binitord de Ciutadella, on puc dir que fan un vi que és excel•lent. Sa Bodega de Binitord neix de s’idea Sempre he apreciat molt lo de ca nostre, ses nostres coses es nostres productes, tot allò que te sabor menorquí. Llengua, cultura, tradicions... i parlant de tradicions, d’ençà uns anys estem recuperar sa tradició i cultura des vi a Menorca, en sa plantació de vinyes que ja estan donant un bon resultat.
Conec restes de vinyes d’anys enrere a Menorca, he vist encara antigues portadores, desgranadors manuals, bocois i penses antigues, i pot ser és per açò que sempre m’ha agradat es tema des vi, que tot i que no som cap enòleg, se apreciar es bon vi al paladar.
i interès des propietaris en Joan Sintes i Antoni Salord, per recuperar s’entiga tradició vitivinícola menorquina, començant a planta vinya el 2002 fins el 2007. Avui tenen 12.000 ceps de plantació amb es sistema espatllera, en un terreny de 4 hectàrees, amb diferents varietats de ceps... Cabernet Sauvignon, Ull de llebre (Tempranillo), Merlot i Syrah, varietats de negre i, Chardonay i Macabeu, per les varietats blanc.
Desprès d’un procés d’experimentar i fer proves, el 2007 surten es primers vins Binitort dins es mercat menorquí, vins que s’han guanyat sa confiança i fidelitat dels consumidors, en apreciar sa seva qualitat i tast, amb sabor de sa nostre terra.
Sa bodega Binitord te unes característiques molt peculiars, en estar soterrada, en lo que era una antiga pedrera de marès, que fa que hi hagi una temperatura constant, optima per sa criança des vins que es fa en barriques de roure francès i americà, durant 7 mesos.
Ses labors de sa vinya es duen a terme de forma artesanal, partint d´una agricultura integrada, emprant adobs no agressius amb es medi. Controlen ses herbes amb pastura d’ovelles. Un nius de Xorics faciliten que aquests depredadors, controlin i evitin de manera natural, ses plagues d’ocells que pugin danyar es raïm.
Sa bodega Binitord ens ofereix un Binitord Blanc 2010; un Negre 2009; un rosat 2010 i, un Binitord Roure 2008, uns vins tots ells que per sa qualitat preu, no poden faltar a taula, adequats per quedar be, en qualsevol ocasió. S´anyada de d’any passat, va ser de molt bona qualitat, i va premiar sa bona feina amb una producció de 16.000 botelles.
Mes d’una vegada m’han dit que som molt menorquí, idò sí, ho som; estim allò que és nostre, estim i aprecio es nostres productes. Es productes de ca nostre, de sa nostra terra, es qui menorquí, uns productes que poden compatir perfetament, amb aquells que ens tenen sabor duen de fora i podem estar ben satisfets.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario