miércoles, 10 de agosto de 2011

Brisa matinera


Publicat en el Diari Menorca 9-7-11


MOLT POLIT! PERÒ, HA DE TENIR MÉS VIDA

Caminar pel Port de Maó entre les 6 i les 8 del matí, sentin la bisa matinera, és un daler que no te preu. El recorregut del port, és un itinerari que faig gaire be a diari i me fa angoixa però, veure com mica en mica l’hem deixat morir...
De tota la vida m’ha atret sempre el port de Maó i, és que tot i que l’hem desfigurat amb un accés de formigó, continua tenint una gran bellesa i segueix continuant ser considerat, com un dels millors d’Europa. Darrerament però, m’ha adono de que tenim un port molt polit, però a la vegada “mort”... mancat d’aquella activitat i vitalitat que tenia anys enrere, i que hauria de tenir en aquesta època. I fa falta crear ambient.
Estem en ple estiu i jo me demano, on son els correus de passatgers? A on els vaixells de càrrega? Me direu que a Ciutadella, es clar! Però i els creuers i els iots turístics, no trobeu que en recalen massa pocs...? Me sembla que els hem escalivat, com acostumem fer amb el turisme, amb taxes portuàries i preus abusius com sempre, complicant-los la vida en tots de posar-los-hi més fàcil.
Perquè volem presumir d’un port molt polit, sinó el volem compartir, o el volem explotar amb un poc de seny i habilitat? Se que qualcú no estarà d’acord amb mi, però necessitem el turisme i necessitem el turisme dels iots, per ser d’un poder adquisitiu considerable. Els qui venen a recalar al port de Maó amb els seus iots, son aquells que no es miren sa cartera a l’hora de pagar al supermercat, o al restaurant; son aquells que poden fer una aportació generosa la nostre economia.
Tenim un port suficientment atractiu i capacitat, per acollir molts iots a l’estiu, “acollir”, no esquivar... Quan un iot entre al nostre port, hauria de ser rebut per una zodíac o petita embarcació que , amb uns/unes relacions públiques que els acompanyessin al amarrament, que li donessin la benvinguda amb tot tipus d’informació, de tot allò que pot trobar a Menorca. Si tots el nous vinguts trobessin acollida, informació, hospitalitat; vull creure que tots i sortiríem guanyant. A més a més, estic segur que la propaganda que farien de retorn a ca seva, seria de ben segur ben positiva i, per descontent la més barata.
Tenim un port per altre banda, on les activitats estiuenques s’haurien de solapar. Competicions de natació, vela, rem; nits musicals - tan musica clàssica com moderna-sense coincidir amb el que es fa dalt Maó i, perquè no mirar les possibilitats de ubicar un museu de la mar al mateix port, segurament hi trobaríem un espai adequat... Materials arraconat i que es faran malbé no en falten, idò a que esperem! Feu una passejada pel port i ja me direu si no hi ha que fer qualque cosa, me sembla que malauradament, l’únic que hi funciona es el botellot... No se si he xerrat massa... potser era suficient fer un parell de preguntes: volem no volem turisme? I si el volem, el volem de qualitat?

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario