jueves, 18 de agosto de 2011

De ca nostra

Publicat en el Diari Menorca 17.8.2011

UN VI ARTESÀ O... L’ART DE FER VI

El meu interès per les coses de ca nostra, costums, tradicions, persones, els nostres productes... i per compartir gusts i aficions, m’ha dut aquesta setmana a visitar una vinya i bodega molt peculiar, sa bodega de Ferrer de Muntpalau o, den Crispin Mariano, ubicada al camí de Tramuntana just devora as Mercadal al desvio de Barbaix. Durant gaire be tot un dematí vaig poder passejar-me per dins sa vinya, acompanyat den Crispin el seu propietari, qui m’explicà com des de 1987, comença a sortir al mercat menorquí amb el vi Ferrer de Muntpalau, vi de la terra Illa de Menorca, que és la seva denominació. Un fruit de la primera vinya que comença a produir vi de Menorca després de molts anys, recuperant una tradició que gaire be s’havia perdut o reduït tan sols a alguns aficionats que feien el seu vi casolà només per consum familiar.
El nom del vi Ferrer de Muntpalau, fa honra a un cavaller menorquí del s. XIV, d’aquí la idea den Crispin, de lligar sempre la tradició del vi, amb la història i la cultura de Menorca.
En Crispin Mariano te atorgada la Carta de Mestre Artesà Vinater per el Govern Balear, relacionant tota la història del la vinya i el seu vi amb l’art, la tradició i la cultura menorquina. Ell parla sovint del vi dels amics, referint-se a artistes fotògrafs i pintors, que han col•laborat amb ell en el disseny i confecció de les etiquetes. Etiquetes que han diferenciat diferents anyades i col•leccions de vins, algunes dedicades a la numismàtica, o com no, les festes de Sant Joan de Ciutadella, fins hi tot algunes noces...
En Crispin començà a plantà vinya en un indret, on encara hi havia ceps que havien sobreviscut al temps, pel que podem dir que hi podem trobar als ceps centenaris, una meravella! Hi trobem Calop, Planta Blanca, Cabernet Saugvinon, Merlot o Perrellada...
A la bodega den Crispin hi trobem anyades de a partir del 95, tot un luxe per aquells amants del bon vi. A la Bodega Ferrer de Muntpalau, s’elaboren blans i vermells, el denominat vermell es el (negre) a partir del Merlot i el Cabernet Saugvignon i els blancs amb les varietats de Macabeu i Parellada.
Un incís a fer es què, el cultiu de la vinya den Crispin és ecològic, els seus ceps i la terra, no reben cap tipus de productes químics, pel que podem afirmar que parlem d’un producte natural i, amb una recol•lecció totalment manual i artesana, seleccionant els millors raïms.
Una idea, un projecta, un repte, molta constància i amor per sa nostre terra, una realitat... Ferrer de Muntpalau, Vi de la Terra Illa de Menorca. Com a amant del bon vi me complau, veure com mica en mica, hem recuperat la tradició del vi, que com molt be afirma en Crispin, és part de la nostre cultura, - és cultura -, perquè crec que en aquests moments, estem en condicions un altre vegada, parlar de la tradició i la cultura del vi a Menorca, com també la de poder de oferir, una ruta de vins a els menorquins, al qui ens visiten, perquè no, com una oferta més als turistes...!

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario