jueves, 11 de agosto de 2011

Concert as Mercadal

Vanesa Pons Seguí toca la flauta travessera

“ACTUANT A L’ILLA, TORNO A LES MEVES ARRELS”

Esta passant uns dies de vacances entres nosaltres, la menorquina Vanesa Pons Segui nascuda a Maó l’any 1983. Na Vanesa des de molt joveneta, va demostrà les seves inquietuds i predisposició per la música i en especial per la flauta travessera. Va realitzar estudis musicals en el Conservatori Professional de Música de Menorca, amb la mestre menorquina Adelaida Ponsetí. Posteriorment continuà la seva formació sota les directrius de Begoña Aguirre al Conservatori Superior de Música de Navarra “Pablo Sarasate” on va obtindre les titulacions d’intèrpret i de Pedagogia de la flauta, familiaritzats la titulació corresponent a Pedagogia del Llenguatge i de Educació Musical.
Ha realitzat diferents màstres-class i cursos d’interpretació. Ha col•laborat amb les orquestres de l´Orfeó Maonès, de l´Ateneu de Maó, de Pro-musica Menorca, amb les bandes de musica d´Es Migjorn Gran i Ferreries, amb l´Orquetra Filharmònica de Ciutadella i amb la jove Orquestres “Pablo Sarasate” de Pamplona. És membre del sextet Quena, agrupació amb la que ha ofert concerts en diferents ciutats de la geografia espanyola, així coma a Alaior i Maó...
El proper dimecres dia 10 ( a les 21 hores) a l’església de Sant Marti as Mercadal, na Vanesa Pons oferirà un concert de flauta, acompanyada per l’organista menorquí Tomé Olives, amb un programa que entre d’altres i destacarem les següents peces... He d’agrair a na Vanesa que m’hagi concedit aquesta entrevista, el que ens permetrà el conèixer-la, més enllà del seu currículum.

Vanesa. A quina edat i com sorgeix el seu despertar o inquietud per la musica?
A l’edat de 4 anys vaig començar a dir als meus pares que de major jo seria flautista. Desconec el motiu pel qual ho tenia tan clar, doncs a casa meva no hi havia cap músic així com tampoc no recordo sentir-me impactada al veure una flauta travessera en algun concert.
Tenia clar des d’un principi que volia ser flautista o s’ho pensar entre elegir altres instruments?
Ho tenia completament clar. Tant és així que en el moment d’entrar en el conservatori, al no haver-hi places de flauta, els meus pares van decidir apuntar-me a classes de llenguatge musical a l’escola municipal de música de Maó i a classes particulars de flauta amb na Sonia Cardona.

Que representa la flauta per na Vanesa?
És la meva vida, és el que em permet plantejar-me nous reptes dia rere dia, la que em fa créixer com a músic i, sobretot, com a persona. Així mateix, és la que em permet connectar amb la gent que m’envolta d’una manera molt especial.

Na Vanesa resideix a Pamplona. A que es dedica en la actualitat?
Actualment, la meva activitat principal és la de professora de flauta travessera, la qual desenvolupo en diferents escoles municipals de música de la geografia Navarra. A més, col•laboro amb diferents agrupacions musicals, estic finalitzant el Grau Superior de Música en l’especialitat de Pedagogia del Llenguatge i de l’ Educació Musical i perfecciono els meus coneixements d’anglès.

On va ser i com recorda el seu primer concert?
El meu primer concert va ser molt especial, el vaig realitzar en un escenari inoblidable, davant d’un públic entusiasmat i tocant una obra de gran dificultat tècnica: després de la meva primera classe de flauta travessera i tot just arribar a la botiga dels meus pares, els vaig mostrar què bé feia sonar l’embocadura de la flauta!
I es que el recolzament dels més propers és d’allò més important per poder iniciar el nostre propi camí.

Es viu be de la musica o es sobre viu?
Afortunadament, puc afirmar que visc bé de la música. D’una banda compto amb la feina a les escoles de música que he mencionat abans i, de l’altra, amb els concerts que van sorgint.
De totes formes, des de la meva perspectiva, considero que visc bé de la música, no només per la part econòmica (que sabem que és important per viure), sinó també perquè tinc l’oportunitat de treballar en allò que sempre he desitjat, la qual cosa em permet sentir-me realitzada com a persona.

Dimecres tindrem l’oportunitat de escoltar la seva destesa amb la flauta a as Mercadal. Com ha sorgit aquest concert?
La idea inicial va ser den Tomé; ell va ser qui es va posar en contacte amb mi i em va proposar fer un concert de flauta i orgue. Arrel d’açò, vam anar perfilant què volíem fer i com fins a arribar al que es podrà escoltar a l’Església de Sant Martí des Mercadal.

Que ens oferirà o ens vol transmetre na Vanesa en aquest concert?
Ja fa alguns anys que no ofereixo cap concert a Menorca, motiu pel qual aquest s’ha convertit amb la retrobada amb les meves arrels, és a dir, amb tot allò que d’una manera o d’altra, en els meus inicis, em va permetre gaudir de les primers experiències musicals, fent-me créixer com a músic. De la mateixa manera que aquest concert m’ofereix l’oportunitat de fer música en una terra que estimo molt. Per açò, espero gaudir molt tocant i transmetre-ho a tots aquells i aquelles que vagin a escoltar-nos.

Algunes obres a destacar del concert de dimecres?
Penso que és el conjunt de totes les obres escollides l’encarregat de donar sentit al nostre concert, motiu pel qual prefereixo no quedar-me amb una o dues d’elles.
A més, considero important oferir al públic l’oportunitat d’escollir per ells mateixos allò que més els hi hagi agradat, donat que és molt probable que hi hagi tantes respostes com persones assistents. Sota el meu punt de vista i la meva manera d’entendre i viure la música, crec que és a partir de les vivències, experiències i emocions de cadascú quan la música adquireix un significat personal.

Quins objectius o reptes te en ment per un futur?
A més de continuar amb el que estic fent actualment, en la meva vessant pedagoga vull fer un treball de recerca mitjançant el qual poder analitzar com tenir en compte els continguts de l’assignatura de llenguatge musical a l’aula d’instrument i, en la meva vessant de músic, espero poder portar endavant un projecte en el qual no només hi estigui present la música clàssica.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario