sábado, 3 de diciembre de 2011

De ca nostra

Publicat en el Diari Menorca 29-11-2011




GIN DE MENORCA
Son moltes les vagades que he passat per davant Destil•leries Xoriguer as Port de Maó, gaire bé cada dia, quan en faig el recorregut caminant, des de sa Costa de Corea fins sa Costa de ses Piques. El meu interès per conèixer les coses de ca nostra, me va fer decidir un dia a entrar, amb l’objectiu de conèixer la història del Gin de Menorca, - es Gin Xoriguer-, i de saber com s’elabora.
Me va rebre el Sr. Adolfo Villafranca, tercera generació que es dedicar a fabricar i donar continuïtat, a aquesta beguda esperitosa que, en el 1997 se li atorga la denominació geogràfica “Gin Mahón” per la CEE i, ratificat per el Govern Balear el 2009 passa a ser denominació protegida.
La tradició del Gin a Menorca, es remunta al segle XVIII, època en que Menorca, estava ocupada per els anglesos. El Gin entre els segles XVIII i XIX, es consolida com una beguda popular, que ha perdurat fins avui en dia. És dins el segle XX que Dom Miquel Pons Justo, posa nom a el Gin que ell fabrica; el que tots coneixem com a “Gin Xoriguer”. El Gin Xoriguer ha merescut el reconeixement en tota la Unió Europea com a denominació d’especialitat tradicional garantida. E.T.G. MAÓ-MENORCA.
El Sr. Vilafranca m’acompanyarà fins a la sala de producció, que és el que més curiositat tenia per conèixer. Allà vaig poder veure com es fa la elaboració del Gin, uns alambins de coure, en els que s’hi diposita aigua descalcificada , alcohol de vi de 96º i Ginebró que prové dels Pirineus. Baix l’alambí censen un foc amb llenya d’ullastre, que fa bullir la mescla. El vapor puja per el coll de cigne del alambí i es condensa en una bota o tonell refrigerant, filtrant-se i, anant a parar a unes gerres, per el seu posterior embotellat. Dir que el procediment d’elaboració del Gin, és el mateix que es feia allà pel segle XVIII, pel que podem que és, totalment artesanal i ben de ca nostra. El Gin de Menorca és present, conegut a molts països arreu del mon, i no te que envejar rés a d’altres ginebres, amb ell podem fer qualsevol combinat o beure’l sol, sempre sense abusar, tenint en compte que te una graduació important. Per descomptat recordar, que no estan permeses les begudes alcohòliques als que son menors d’edat...
Una experiència més en les coses de ca nostra, que he volgut compartir amb vostès perquè val la pena conèixer, aquelles coses que les tenim al nostre abast, i que per no decidir-nos, ens quedem sense conèixer.

Toni Olives Camps

3 comentarios:

  1. Hola, bona tarda. Arran del seu escrit "al servei dels altres" m'he decidit a visitar el seu blog. Únicament volia donar-li les gràcies, soc policia local, i no és freqüent que rallin de noltros en els seus termes. Una vegada més la meva gratitud, el seu escrit ha fet per mi que els temps que ens toquen viure siguin ua mica més bons de dur. Salut.

    ResponderEliminar
  2. Només espero que Dalt la Sala els tinguin amb un poc més de consideració.

    ResponderEliminar
  3. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar