viernes, 9 de octubre de 2009

ESL SÍMBOLS... ICONES DE IDENTITAT


La simbologia, és una de les ciències més antigues de la humanitat. L´home, conscient de que avegades el llenguatge parlat, li resulta limitat o insuficient, per comunicar-se amb els demés, s´ha servit i es serveix dels símbols. Símbols que a la vegada i molt sovint, empra per identificar-se.

Trobem símbols en papirs, gravats o esculpits en pedra, en bronze i fusta, els amulets penjats al coll etc.

Si donem una ullada, veurem que ens trobem símbols per tot arreu. La senyera d´una nació, país o comunitat autònoma. Escuts o emblemes de entitats culturals, clubs esportius, partits polítics, religions... Un ventall de símbols amb els quals ens i sentim identificats, segons la nostre afecció, ideologia o religió. Un símbol és com una icona de identitat, que com a tal hem de respectar.

Al Govern Espanyol, sembla que li molesten els símbols religiosos, en concret els crucifixos, - símbol dels cristians -, per molestar i ofendre a les altres religions. Penso que en tot cas a els qui es poden molestar, és a aquells que en no creure en res, i no tenen símbols que els identifiquin, als que per mi, es mereixen tot el meu respecta.

Els crucifixos son tan antics com el cristianisme, i per lo tant és un element històric, que cal que sigui respectat pel que significa pels creients.

El cristianisme ha tingut encerts i desencerts, errors i èpoques obscures del passat, - és una institució d´humans -, però també ha tingut i te un pes important dins la societat, tant dins el camp de la cultura, com el dels serveis socials.

Vivim en una societat plural, on convivim diversitat de cultures i religions, en la que no tan sols defenso els símbols de la religió cristiana, sinó també, de totes les altres religions.

Com element històric, els crucifixos penso que han de persistir a les aules escolars, però a la vegada amb els símbols de les altres religiosos, representades en l´alumnat. Símbols que han de servir per donar a conèixer el significat i el que representen per cada religió, per tal de tenir un coneixement elemental de cadascuna.

Per un diàleg inter-cultural i inter-religiós, quan més elements tinguem al nostre abast i coneguem, més fluït i eficaç serà. Aquesta és la meva humil opinió i sentia la necessitat de compartir-la.

Toni Olives Camps

1 comentario: