martes, 19 de enero de 2010

TESTIMONIS PEL SEGLE XXI

Quan l´any 1940 el germà Roger Schutlz, fundà la comunitat ecumènica de Taizé deia: “Perquè els cristians siguin ferment de pau en la humanitat, no podem posposar més una reconciliació entre ells.” Deia també: “Quan els cristians estem separats, el missatge de l´Evangeli esdevé inaudible.” Han passat 70 anys des de que el Germà Roger va posar en marxa el seu projecte per a aconseguir la unitat dels cristians, i avui encara continuem separats.

Un any més, del 18 al 25 celebrarem la “setmana de pregària per la unitat dels cristians”. Setmana en el que els cristians de les diferents comunitats, ens trobem només un dia; dia que més ben dit reduïm a mitja hora de pregar junts. El que demostra que hi ha una manca d´interés per avançar en aquesta línia.

Cristians anglicans, evangèlics, catòlics, ortodoxes... professem una mateixa fe com diu Sant Pau: “Un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme i un sol Déu i Pare.” I, on és idò el nostre testimoni? Haurem de començar a prendre consciència, de que el que aconseguim en seguir separats, és ser un escàndol pel mon en tots de ser testimonis.

Jesús diu: “Jo sóc el cep i vosaltres les sarments. Aquell qui està en mi i jo en ell dona molt de fruit, perquè sense mi no podeu fer res.” (Jn 15,5). Estem o no estem amb Jesús? Som o no som sarments del cep? Seguim dividits, seguim defensant cadascú la seva exclusivitat, cadascú va fent el seu camí. No estem decidits a fer el camí junts, ens falta humilitat, ens falta confiança, ens falta reconèixer que sols no podem fer res, o potser és que tenim por de donar la passa...!

Si volem avançar, si esperem resultats, aquests no vindran per pregar mitja hora a l´any junts, ens haurem de trobar més sovint, reconeixent les nostres mancances i limitacions, escoltant-nos els uns als altres.

El Germà Roger deia també: “Trobem-nos junts més sovint en presència de Déu, en l´escolta de la Paraula, el silenci i la lloança.” Potser un cop al mes, o cada trimestre... el que esta clar és que no ens hem de conformar, trobar-nos només un cop a l´any.

Enguany se celebra també, el centenari de la Conferència missionera de Edimburg, amb el lema “Testimoniar Crist avui”. Fem-lo nostre aquest lema i repassem aquest fragment de Sant Pau dirigit als diversos grups de Corint que deien: “Jo sóc de Pau”; altres: “Doncs, jo d´Apol.lo”; altres: “Jo, de Cefes”; altres: “ Jo, de Crist”. ¿ És que el Criat està dividit? ( Co 1,12-13). Els qui estem dividits som nosaltres i, és hora de que ens entusiasmem més, per aconseguir estar units.

Avui convivim diversitat de cultures i religions, pel que es fa necessari un diàleg entre cultures i religions, però hauríem de començar per potenciar el diàleg entre els cristians, que som els qui ho tenim més fàcil... fem cas a les paraules de Roger Schultz: trobem-nos junts més sovint, escoltem junts la Paraula i a partir d´aquí, sorgirà el testimoni. Un testimoni sorgit, de l´escolta i vivència de l´Evangeli.

Toni Olives Camps

1 comentario: