jueves, 7 de enero de 2010

PER LA PAU: UN GEST CADA DIA

“Existia el qui és la llum veritable, la que, en venir al món, il·lumina tots els homes. Era present al món que li deu la existència, però el món no l´ha reconegut.”(Jn 1,9-10).

Un versicle de l´Evangeli de Joan per passar balanç d´un any que s´ha acabat i per començar-ne un altre. “Però el món no l´ha reconegut.” El gran error de l´home és que ha girat l´esquena a Déu, que a volgut prescindir d´ell, creient-se autosuficient, i així va perdut i sense rumb per la vida, abusant i maltractant l´entorn que el rodeja.

El lema que ha escollit el Papa Benet XVI en motiu de la jornada per la pa: “Si vols promoure la Pau, protegeix la creació”, en hauria de ajudar a reflexionar, i a de sentir-nos tots responsable de la situació del nostre planeta, i de la Pau en el món.

Hem de prendre consciència de que estem incidint i atemptant negativament en el nostre medi ambient, contra les persones. Estem contaminant l´aire, el mar, els rius, els aquifers d´aigua potable. Estem abusant i esgotant els recursos naturals, estem atemptant contra la mateixa vida des del moment del seu inici. La naturalesa es rebel·la i ens troben amenaçats per el calentament de la terra i el canvi climàtic. Però així i tot continuem comportant-nos de manera irresponsable, sense preocupar-nos de quin món deixarem als nostres predecessors.

En començar un nou any, seria bo ens proposéssim fer un petit gest cada dia, per ajudar a millorar el nostre habitat, el nostre planeta; col·laborant a que la nostre relació amb l´entorn i la pau al mon siguin possibles. Tot podem aportar qualque cosa, estalviar energia, no embrutar la ciutat, evitar emprar les bosses de plàstic, emprar menys el cotxe, controlar el consum d´aigua...

També tenim molt que fer amb els qui convivim. Jesús ens va deixar un missatge fantàstic: “Estima els altres com a tu mateix.”. Però dona la impressió de que la nostre auto estima és molt baixa, per com es el nostre comportament. Haurem de demostrar en fets que ens estimem i estimem... Quan xerrem de pau, pensem en absència de gerres, però hem de mirar més a prop, dins les nostres famílies, dins el nostre barri, la relació amb el veïnat. Violència de gènere, robatoris, danys als bens aliens.

Que poden fer o que podem aportaren pro de la Pau... els nostres petits gest de cada dia: una apretada de mans, una abraçada, un somriure, una besada; perdonar i saber demanar perdó; regalar una flor, plantar un arbre. La pau comença allà on comença i neix la vida, estimant-la en tots de rebutjar-la, allà on hi ha mort, no hi ha pau. La pau comença en i dins noltros mateixos, si estem en pau, contagiarem pau i això ho podem fer en les petites coses de cada dia, amb aquelles que només depenem de nosaltres.

“Si sapigués que demà s´acaba el món, jo avui, encara plantaria un arbre.”

(Martin Luther King). Potser ens convé viure, com si cada demà fos el darrer, i la nostre vida seria diferent en be nostre i dels altres. I ben segur, gaudiríem d´un món millor, on la Pau fos una realitat.

Toni Olives Camps

1 comentario: