viernes, 25 de septiembre de 2009

QUI T´HA VIST I QUI TE VEU

Va estar a ple rendiment durant dècades, donant servei les 24 hores del dia. Amb una dotació de professionals, sempre atents i disposats per qualsevol emergència. Molts hi han vist per primera vegada la llum. Molts hi han recuperat la salut. Molts hi han passat a l´altre vida. En ell s´hi ha viscut els sentiment i emocions més humans.

Me refereixo al Hospital Verge del Toro. El centre de salut més important durant molts anys, per a tots els menorquins, i que va tancar les portes quan va obrir el Mateu Orfila, amb noves tecnologies i adaptat a les necessitats actuals.

De llavors ençà, el Verge del Toro resta tancat, oblidat, esperant se li doni qualque oportunitat, que el faci reviscolar i tornar ser útil a la societat menorquina, abans de que sigui massa tard.

Els edificis tancats, prest o tard se deterioren molt ràpidament. El Verge del Toro, ja s´en ressent i deixa veure trencs en algunes finestres, que clamen atenció i urgència a fer alguna cosa. Si obríssim les portes, ben segur notaríem a faltar l´olor a medicines i desinfectants, ara ben segur substituïts per olor a tancat, resclòs i floridura.

Aquest edifici no es mereix quedar abandonat a la sort del temps. És hora de donar-li una oportunitat, i no esperar la sort d´un “hospital Illa del Rei” o, de “l´hospital General Cuesta Monereo”, penso que l´experiència a de servir per reaccionar a temps i no esperar que el Verge del Toro acabi igual.

L´hospital Verge del Toro és un edifici al que se li te que respectar, la seva estructura exterior majestuosa, i visible des de molts indrets; sobre tot des de qualsevol punt des port. Al que s´el pot reconstruir totalment per dintre, adaptan-lo a noves utilitats.

Podria ser útil per sales de convencions o seminaris; sales d´exposicións o també lloc per poder impartir, cursets de reciclatge, escoles d´estiu, escola d´adults etc. ben segur que hi ha moltes altres alternatives, menys una, que és, ¡esperar a que s´esfondri!

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario