jueves, 17 de septiembre de 2009

S´ACABA L´ESTIU: I ARA QUÈ...

Anys enrera, Menorca vivia i depenia molt de la agricultura i la ramaderia. Les sabates i la bijuteria, també foren en un temps, una important font d´ingressos dins la nostre economia illenca.

Amb la descoberta i arribada del turisme, el sector del camp va rebre un cop baix, en marxar molts del seus treballadors, al gremi de la construcció, on s´hi aconsegueien uns sou més engrescadors i més segurs, que conduïren a un millor nivell de vida.

El turisme arrelà i agafa força, però en tots de donar un bon servei i qualitat preu, el que intentarem fer va ser escòrr´els les butxaques. Ens creiem tenir “la gallina de los huevos de oro”, i la vàrem fer pondre fins a matar-la, fent que el turisme s´ha anés a norris.

Es comença a parla de globalització, se eliminen barreres aranzelàries, s´obren fronteres. La gent es mou d´un lloc a l´altre, el lliure comerç fa que les grans empreses traslladen els seus negocis, on més barata és la mà d´obra. Sorgeix més i més forta competència i, això, tant a nivell industrial com turístic, on les ofertes son coda cop més atractives i hi ha moltes opcions per escollir. Ha agut de arribar la crisi, per adonar-nos compta de que, hem espremut tant la taronja, que ens hem quedat amb la clovella.

Estem amb el carro dins la sèquia i no hi ha forma de treu-r´el. Hi ha un gran stock de vivendes acabades que no es venen, perquè la pèrdua de feina i poder adquisitiu, no permeten poder comprar. Si no s´abarata el sector immobiliari i s´elimien aquest stocks, serà molt difícil reactivar la construcció. El que si és cert, és que s´hauran de buscar alternatives.

Buscar alternatives ja! Tenim un patrimoni arqueològic impressionant i força important. Tenim un Camí de Cavalls que és una meravella, per contemplar i estar en contacte amb la natura. Hi ha en aquests moments noves vinyes i prou bodegues, per fer una ruta de la cultura de vins a Menorca. Ruta dels fars, camins, barrancs i coves etc. Zones humides com s´Albufera des Grau a Maó, sa Bassa Verda a Ciutadella que son uns llocs idíl·lics i paradisíacs... Aprofitem també en Hivern l´orga de Santa Maria el Socors, Mercadal i Alaior, Setmana de l´Opera. Una oferta de musica clàssica també en temporada d´hivern, perquè no? Tenim museus ben dignes per donar a conèixer i visitar. El que falta és posar un poc d´imaginació i fer una bona oferta cultural.

Hi ha un ventall de possibilitats oportunitats per oferir també a un turisme possible d´hivern , que a la vegada ha de ser alternatiu i complementari. No ens entossudim en voler vendre només, sol i platges, sinó oferir i donar a conèixer també la nostre cultura.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario