sábado, 5 de septiembre de 2009

SABRE FER, I COMPARTIR LA FESTA


Les ensaïmades ja toven, i estem apunt de començar un any més, les “ Festes de la Mare de Déu Gràcia ” les nostres festes populars, en honor a la nostre Patrona. Unes festes, que tenen una doble vessant, la part espiritual i la part profana o popular, però que es complementen alhora.

Un part espiritual i de devoció a la Verge que comença amb l´ofrena floral a l´hermita de Gràcia, passant per les completes de la vigília de la festa a la mateixa hermita, amb la participació de tots els caixers. L´acte més emotiu però és la celebració de la missa de caixers el dia de la festa, a Santa Maria presidida per la imatge de la Verge de Gràcia i amb assistència de tots els caixers que participaran amb el “Jaleo”.

La part més popular o del carrer, te el seu inici la vigília de la festa, amb repicada de campanes i llançament de coets, seguit del passa carrers, amb els gegants i caps grossos, delícia de petits i grans.

Unes festes que es complementen amb la nostre musica tradicional i el nostre folklore, i que conclouen amb els focs artificials; explosió de l´art de la pirotècnia.

Les festes populars, son aquest parèntesi tant desitjat, que romp la rutina del nostre quefer quotidià. Festes que son part de la cultura del poble, i que hem de viure amb tota intensitat, compartint-la amb tots els qui ens envolten, com bons transmissors d´aquesta tradició.

Viure les festes amb intensitat no vol dir però, anar col.locats fins d´alt de “Pomada”, aquesta barreja ja tradicional de Gin i llimona, que entre be, però que si n´abusem, podem acaba malament espanyant-nos la festa, tenint que dormir la “mona”.

Procurem sabre donar la imatge de saber fer festa, no pels efectes de l´alcohol, sinó per mor de la alegria que ens surt del cor.

Tots som convidats a fer festa, i n´hem de fer de debò, però amb seny, amb respecte els altres i, sobre tot als caixers i als cavalls. Caixers i cavalls que es coneixen i s´entenen mútuament. No els agafem mai la brida o els punxem els cavalls, ni els facem res que pugui altera o provocar un accident. Facem i gaudim de la festa, amb molt respecte i civisme.

La festa l´hem de fer tots, i si anem amb el cap clar en farem mes i mes i, els que la presenciïn per primera vegada, segur que s´enportaràn un bon record . De tots depèn un poc, celebra les festes amb pau i amb harmonia, procurant evitar incidents i accidents.

¡ Bones festes per tothom!

Toni Olives Camps

1 comentario: