miércoles, 2 de noviembre de 2011

De ca nostra

Publicat en el Diari Menorca

LA TRADICIÓ DELS BUNYOLS

En ses meves caminades matineres, fent es recorregut des port, acostumo pujar per sa Costa de ses Piques i Costa de la Clota, passant de devora de Can Senyalet, on l’aroma a par recent acabat de coure, és una invitació a entrar. És el que vaig fer un dia d’aquest, amb intensió de conèixer de ben a prop, un producte artesà i típic d’aquests dies com son els bunyols, que son presents per Tots Sants a tots els forns i pastisseries, la meva curiositat però, era veure com els feien...
Atès per en Jaime Ferrer, segona generació de Can Senyalet, me vaig interessar per el temps que aquest forn està obert al públic, i fa tant mateix 56 anys que ofereixen a diari, a primera hora del matí, un pa artesà acabat de coure. Dic artesà, perquè vaig comprovar el fan amb llevat de massa mare, - això és-, massa de pa fermentada que és el llevat mes antic i natural que hi ha i, amb una mescladora mecànica com és natural.
Els preparatius de fer es pa comencen entre les deu i les onze de la nit, fins que treure el pa cuit de matinada, per estar a disposició dels clients habituals a primera hora del dia.. Una d’aquestes professions que son d’agrair, ja que fan la feina quan tothom descansa i dorm, i a ells no els toca més remei que dormir duran el dia.
Anem però al tema que m’interessava, - els bunyols -, dels que vaig poder fer el seguiment de com es feien i els fregien; només l’aroma de quan els fregeixen ja és un plaer, i no en parlem si els mengem regats duna bona mel de Menorca. El bunyols me va dir en Jaime els fa, amb la meitat de farina de força i la meitat de fluixa, saïm, (el saïm pot ser substituït per mantega cuita, avui en dia difícil de trobar), sucre, ous llevat; alguns i posen moniato... però això és com els cuiners, cada forner te el seu secret, el que li dona el tats diferent o peculiar. Al preguntar-li sobre la quantitat de bunyols que fan per Tots Sant, va apuntar entre uns 250-300 kilograms què imagineu tots els forns de l’Illa, la quantitat de bunyols que s’arriben a consumir per aquestes dates.
Com que la conversa sa prestava a parlar de les tradicions, varem coincidir en que certes tradicions s’estan perdent, com per exemple la de les ensaïmades o coca bamba típica de les festes patronals d’estiu. Ara trobem ensaïmades a la venda durant tot l’any. Igual passa amb les formatjades, que antany, es menjaven només per la Pasqua i avui en dia també les mengem durant tot l’any. El bunyols sí, son propis d’aquestes dates i es mantenen ben típics de la festa de Tots Sants, només ens cal guaitar als aparadors de qualsevol forn o pastisseria, i veure les exposicions que fan d’aquest producte tan nostre i tan exquisit. Tant nostre que moltes famílies els fan també a casa, seguint receptes d’àvies i besàvies, passant les receptes d’una generació a l’altra.
Moltes vegades he pensat, en que els bunyols amb mel, serien un bon postres a oferir els restaurants, per donar-los a conèixer als turistes, però és clar! També deixaria de ser producte tradicional... M’estic quedant amb el dubte, promoció o tradició? Crec que val la pena conservar la tradició i, el qui vulgui menjar bunyols, que vengui de vacances per la festa de tots Sants...

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario