domingo, 6 de septiembre de 2009

CAN BERNAT TRECERA GENERACIÓ

Els records de la meva infància, es remunten a ca la meva àvia, que vivia just devora Can Bernat Pons, al carrer de Sant Llorenç de Sant Climent, d´on vaig començar a veure el teren-nar que portava entre mans.

En Bernat Pons, conegut per “en Bernat de na Ponsa”, tenia un comerç dedicat al transport de mercaderies, amb un grapat de carros i cavalls, el medi que empraven en aquella època.

També disposava d´una serradora, on els pagesos feien cua per serra llenya, per a les cuines de ferro i forns de pa, tant del poble com de la pagesia que hi havia en aquells temps. Distribuïa pinsos, llavors i guano als pagesos, a la vegada que els recollia la producció del formatge que desprès comercialitzava.

En 1950 en Bernat Pons, adquiria es molí des Pla, on es pagesos hi duien el blat a moldre per tenir farina per consum propi, com també, ordi i civada per farines per el bestiar.

En Bernat Pons Gomila, va heretar del seu pare un negoci, avui totalment renovat i adaptat a les circumstancies actuals, com es la flota de moderns camions i grues, mantenint alhora la tradició del formatge.

La darrera novetat, és l´obertuta d´una botiga de formatges a n´es Pla de Sant Climent, iniciativa dels seus fills na Gràcia i en Bernat, tercera generació que segueix la tradició i es dedica al formatge artesà.

El motiu de l´apertura de la nova botiga de Can Bernat a n´es Pla de Sant Climent, va despertar la meva curiositat i, m´hi vaig presentar amb intenció de recopilar més informació. Amb la atenció i amabilitat d´en Bernat, vaig tenir la oportunitat de poder repassar la trajectòria de la tradició del formatge a Can Bernat La història del formatge de Can Bernat comença, allà pels anys 40, desprès de acabada la guerra. Can Bernat era el lloc obligat de trobada dels pagesos, on compraven el menjar per el bastia, el guano i les llavors per sembrar. Alhora que ell els hi comprava la producció del formatge.

Cada dilluns, els pagesos del contorn de Sant Climent, portaven la producció setmanal del formatge a Can Bernat; formatge que passava a unes cambres, col.locat en canyissos, on continuava el procés de curació. Les peces de formatge s´anaven girant cada setmana i untant amb oli, fins a adquirir la condició de semi-curat, curat i vell i ser posades al mercat. Uns formatges d´una qualitat excel·lent, degut al seu procés de producció totalment artesana Aquest formatge que era present a la majoria d´establiments de alimentació de Menorca, ho era també a Mallorca i Barcelona on gaudia d´un mercat ben seleccionat. La recollida de formatge del contorn de Sant Climent,en el seu moment més àlgid va arribar a aglutinar 40 llocs.

Amb l´entrada del turisme a Menorca, el transport va anar augment i es modernitza. El camp però rebé un revés, molta gent de la pagesia marxà a la construcció, fins que mica en mica, els llocs varen tancar i s´abandonaren. On antany se sembrava blat i farratges, i predominava la producció del formatget avui s´ha convertit autèntica marina d´ullastres i mates, amb llocs totalment improductius.

Però el formatge de Can Bernat continua, i es manté en la mateixa qualitat i elaboració artesana de tota la vida, seleccionat i mimat com sempre, a la botiga “Can Bernat” a n´es Pla de Sant Climent, on anys enrera era “Es Molí Dés Pla”.

Na Gràcia i en Bernat, son la tercera generació que es dedica al formatge artesà, que com bons emprenedors i amb molta il.lusió, l´ofereixen des del passat dia 13 a la seva botiga. A part dels millors formatges, hi ha una extensa gamma de productes de Menorca com: sobrassada, mel, confitures, vins i rebosteria entre altres. Un botiga especialitzada amb productes autòctones, on es valoren els fruits de la nostre terra.

Personalment els i dono la enhorabona, sobretot per seguir donat suport als productes del camp menorquí, i donant continuïtat a una tradició familiar. Si aneu a Sant Climent, no deixeu d´anar a testar els seus formatges, els autèntics artesans.

Si voleu un bon formatge,

el trobareu a Can Bernat,

us serà un bon companatge

damunt una llesca de pa preparat.


Toni Olves

1 comentario:

  1. Aticle publicat al suplement Festes de Sant Climent 2009, del Diari Menorca.

    ResponderEliminar