sábado, 30 de julio de 2011

De ca nostra

Article publicat en el Diari Menorca

TOMÀTECS DE REMELLET
Avui en dia fuites i verdures en trobem tot l’any a n’és mercat, - tot l’any hi ha de tot-, però, quan el producte es bo, i apreciem tota la seva qualitat, és quan és de temporada, com diu aquella dita, “cada cosa a n’és seu temps i en s´estiu cigarres” i és ben cert, i millor si la collim la fruita madura de s’arbra o les verdures acabades de collir.
Ara és l’època dels tomàtecs i donat que no es freqüent trobar tomàtecs de ramellet a n’és mercat he anat mirant on en podia trobar, i me varen dir on en trobaria seria a la Marcona a Ferreries. Cap allà m´envaig anar i, efectivament en Toni Moll propietari de la finca cultiva el tomàtec que estava buscant. Els tomàtecs de ramellet o de penjar, els que un cop collits es fan penjolls o enfilades, que es pengen a dalts es porxos o cambres, on sa poden conservar durant varis mesos.
El lloc de la Marcona te custodia de territori i tot i que el seu producte estrella es el pa elaborat amb blat autòcton, també en Toni una part al cultiu de verdures i hortalisses, amb la modalitat de cultiu ecològic. El que vol dir que no s’empren adobs químics, insecticides, ni pesticides. En Toni diu que a les tomatigueres ni tan sol les hi ha posat sofre aquest any i estan ben sanes tant la planta com els tomàtecs.
Els tomàtecs de ramellet son els millors i mes gustosos per fer sofregits, per fregar un bon pa amb oli, però sobre tot, per fer el nostre apreciat “oli aigua amb tomàtecs”, que si endemés, el podem acompanyar amb unes figues fresques, millor que millor.
És d’agrair que hi hagi pagesos que conserven el cultiu d’aquesta varietat de tomàtecs, que ens permetrà puguem continuar elaborant el nostre tant típic i saborós “oli aigua”, un plat típic de antany a la pagesia, i que avui es mante com a tradicional. Tampoc te gaires secrets i ens el podem preparar a casa: Agafem tomàtecs de ramellet i els trossegem, tallem un poc de ceba, pebre verd i un all, aigua i sal i al foc... això si, just abans de arrancar el bull, retirar-lo , escaldem les sopes i, bon profit! No oblideu, si el deixem bullir perdrà tot el gust
Tomàtecs en tenim tot l’any, ara però és la temporada, aprofiten aido per consumir els que produeixen els nostres pagesos. Consumim els productes de sa nostre terra, es de ca nostre, els millors...

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario