sábado, 30 de julio de 2011

De ca nostra

Article publicat en el Diari Menorca 29.7.2011

FRUITA ECOLÒGICA

Sa fruita es un producte que mengem gaire be cada dia, i avui en dia podem trobar al mercat to tipus de fruites durant tot l’any, degut a les càmeres refrigeradores, que permeten mantenir durant molt temps el producte, sense que es faci malbé. Açò vol dir que sovint mengem fruites de fora temps, que s’han collit verdes i que a vegades primer es podreixen que maduren, si més no, no tenen el sabor de la fruita collida el seu punt, i quan és el seu temps. Com podem dir però que mengem fruites naturals, quan tots sabem que han estat tractades amb insecticides o pesticides, per evitar plagues de mosca, corc o pugó? També sa terra, normalment es adobada amb productes químics, el que fa que tot aquest procediments de cultiu, tinguin molt que desitjar quan en fem el consum. Hi ha altres alternatives més naturals per el cultiu de la fruita? I tant...!
És el cas per exemple de l´Hort de Matadones al Barranc de Cala´n Porter, que he tingut ocasió de visitar un d’aquests dies, sempre a la recerca de productes de ca nostra. Un hort que te sa Custodia de Territori, i que produeix fruita amb certificació ecològica, el que vol dir, que ni els arbres ni les fruites, han esta tractats amb cap producte químic, com tampoc el terreny que es adobat amb fems naturals. Per combatre les plagues d’insectes, s’empren unes trampes, però mai pesticides ni insecticides.
Quan parlem de s´Hort de Matedones, no patiu ni us alarmeu, no hi ha matat mai cap dona. Aquest nom li ve sembla ser, de quan molts anys enrere, les dones anàvem carregades amb càntirs i gerres aportar aigua d’un pou que estava ben llunyà, i desprès de molts caminar i pujar barranc amunt, arribaven cruixides a ses cases de s´hort, “mortes” de cansanci...
En Joan Carreres que junt amb la seva dona, du a terme l’explotació de l’hort que te una extensió 4 hectàrees, rega els arbres per es sistema de goteig, el que representa un gran estalvi i aprofitament de l’aigua. En Joan te una gran estimació per se terra, per es arbres, per a produir fruita de manera natural, respectant el medi ambient i, oferint un producte de qualitat i saludable.
En Joan Carreres és l’únic fruiter ecològic professional a ses balears, -tot i que hi ha qualque aficionat -, ell es dedica de ple, a la especialitat de la fruita. Una fruita que dona goig de veure i, que res a veure te amb la que ens porten de fora. En Joan te fruita gaire be tot l’any, amb varietat primerenques i tardanes, que comencen per l’abril i arriben fins el pròxim març. A s´hort hi trobem nesprels, prunes, melicotons, albercocs, peres, xinos i una gran varietat de pomes... També explota la maduixa, quan ne´s la temporada. Les fruites den Joan les podem trobar a sa Cooperativa Econura, com també a ne´s mercat agrari es diumenges a Maó; dir també que n’exporta fruita a Mallorca.
Avui en que gaire be ho tenim contaminat tot, és de agrair veure com s’escampen bones costums i bones practiques agràries, evitant contaminants tant a sa terra, a ne´ls aqüífers, com a ne´s productes. Fet que fa que arribin a nosaltres els consumidors, productes de qualitat i molt més saludables.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario