viernes, 1 de julio de 2011

Festa i tradicions

Publicat en el Diari Menorca 30.6.2011


NO, ALS ESPANYA FESTES !
La festa és alegria, compartir emocions i sensacions de benestar, de felicitat... aquelles que surten del cor que contagien l’entorn, nota’ns-hi les bones vibracions, aquelles que fa que ens trobem be amb els altres. Tot això ho expressem i vivim amb les nostres fetes populars, d’estiu patronals o com les vulgueu anomenar; les tradicionals, les que formen part de la nostre cultura. Aquestes festes les encetem per sant Joan a Ciutadella i en fem la cloenda per Sant Nicolau a es mercadal. Cada poble segons les seves costums i protocols, però amb una característica comuna, “els cavalls”.
Les de sant Joan m’atreviria dir que son diferents, viscudes amb molt de sentiment, amb moments molt peculiars com el primer toc de flabiol, l’espectacular entrada del caixer Senyor dins la plaça des Born o, els Jocs medievals a n’és Pla, corregudes de les ensortilles, trencament de les carotes i corregudes abraçats, on cavalls i cavallers, mostren la seva habilitat i complicitat, amb una perfecte sintonia entre l’home i la bístia.
Enguany com tots sabem, aquestes corregudes han esta ben accidentades, no per culpa dels cavallers participants, sinó d’unes persones irresponsables, distretes que, a part de posar el seu físic en perill, hi posen el dels mateixos cavalls i cavallers, potser també, degut a que han begut un poc demés o, que no fan cas de les advertències que prèviament es donen. Un fet ben preocupant i lamentable.
Lamentables també han estat, les actuacions d’uns incívics amb el llançament de avellanes, que s’han divertit i sobrepassat deliberadament, donant renda solta a uns actes de llibertinatge, que no tenen cabuda dins les nostres festes. Aquests individus no van a fer festa sinó, a espanyar-la i per lo tant dir-los que molt millor que es quedin a ca seva.
De cara a les festes dels altres pobles, que durant l’estiu continuarem celebrant, m’agradaria recordar aquell eslògan publicitari que deia: “Si besbes no conduzcas”. Potser l’hauríem de aplicar a les festes: “Si bebes no vayas a la fiesta”. Almanco aquells que han begut massa, per allò que quan un ha begut massa, normalment no col-la bora en la festa ni en fa, sinó, que es converteix en un espenya fetes.
Maldem idò que les nostres festes, continuïn tenint aquell encant que han tingut sempre, com a tradició i element cultural que ens identifica.

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario